2008-01-18

Tv-spel på biblioteken

Såg just på nyheterna hur de berättade om att ett gäng bibliotekarier hade fått gå en liten tv- och datorspelskurs anordnad av Goodgame med anledning av att fler och fler bibliotek har börjat låna ut just spel.
Själv tycker jag det här är en jättebra grej. Jag kommer ihåg att det redan när jag var liten fanns ett litet utbud av datorspel att låna på bibblan. Ens föräldrar kanske inte har råd att köpa så många spel åt en, men de har råd att följa med en till biblioteket någon gång i månaden och låna hem Mulle Meck bygger bilar eller Fjärde Klass. Särskilt för barnfamiljer (och unga studenter och arbetslösa för den delen), där ekonomin ibland kan vara betungande så kan det här vara en bra möjlighet.
Dessutom så är ju biblioteken en samlingsplats för kultur. Där finns ju, såklart, böcker, men även filmer och cd-skivor tar idag upp en del av utbudet. Och jag ser ingen anledning till att spelen inte skulle kunna ta sin plats bredvid dessa.

Men en manlig bibliotekarie i inslaget var väldigt upprörd över förslaget. Han tyckte att spelen inte hade på biblioteken att göra, och trodde att de skulle tränga bort böckerna från hyllan.
Men kom igen nu bibliotekarien, se dig runt i ditt lokala bibliotek. Skivor och film, som redan funnits där bra länge, har inte på långa vägar gjort att böckerna minskat i antal. Snarare tror jag att de har lockat fler människor till biblioteken, och det är nog den enda effekten tv-spelen kommer att ha om de får täcka en hylla eller två därinne.

Goodgame har även skrivit ihop ett litet brev som du kan skicka till din lokala politiker för att få in spelen på just ditt bibliotek. Det hittar du här.

0 kommentarer: