Ur Kungälvsposten 28/4:
Kolonialmakternas brutala övergrepp och förintelsen.
Två av den civiliserade västvärldens skamfläckar är genomgående tema i teatereleverna på Nordiska folkhögskolan slutproduktion Nu ska vi prata om Europa.
– Vi är inte så civiliserade som vi tror. Förintelsen känner de flesta till, men kunskapen om kolonialväldet är inte lika utbredd.
De insikten vill teatereleven Alexandra Dahlberg väcka hos publiken. Hon är i full gång med repetitionerna. Alexandra Dahlberg har tillsammans med Hanna Ascher, Ludvig Turegård, Maja Baaserud, Alexander Bengtsson och Linnea Östlund satt ihop ett sceniskt collage, med pedagogen Svante Grogarn som mentor.
– Vi ser oss själva som goda och humanitära, även utanför gränserna är Europa något bra. Och vi klankar gärna ner på andra. Men det finns en svart sida, menar Hanna Ascher.
De har inspirerats av bland annat Rannsakningen, Peter Weiss pjäs om nazisträttegångarna efter andra världskriget, och Joseph Conrads kolonialroman Mörkrets hjärta. Guantanamolägret och förintelseförnekare finns också med i pjäsen.
En del av researcharbetet har gett chockerande lärdomar.
– Vi visste att det var hemskt. Men rättegångarna om förintelsen visar att det var mycket värre, som när spädbarn bröts itu, säger Alexandra Dahlberg.
– Kolonialväldet var inte länge sedan – och det har fortsatt in i vår tid. På Guantanamo används samma tortyrmetoder som i koncentrationslägren, menar Ludvig Turegård
Maja Baaserud nämner exemplet simulerad drunkning – waterboarding.
– Man binder personen och sätter ett tygstycke för andningsorganen. Sedan hälls vatten i lungan och det är en sakta kvävning, berättar hon.
Stora företags utnyttjande av den fattiga världen och EU:s jordbrukspolitik har också sått frön till pjäsen, som inte är en sammanhängande berättelse. Nu ska vi prata om Europa är lösa scener sprungna både ur improvisation och skrivet manus. Alla skådespelarna är på scen samtidigt, hela tiden. Klädbyten görs inför publiken, på en 16 meter djup scen.
– Det kommer bli en skitbra pjäs. Nordiska är en seriös folkhögskola och ingen plojgrej, tycker Alexander Bengtsson.
Premiären är på lördag 2 maj.
Niklas Ohlson