2007-11-28

Julklappstrubbel

Funderade lite på över vad jag ska ge till min farmor och farfar i julklapp. Pratade senare med min pappa i telefonen som berättade vad som hade hänt med förra årets presenter.
Pappa och hans sambo köpte en dvd-spelare till mina farföräldrar så att de skulle kunna kolla på lite film mot kvällningen. De är ju bara 64 och 65, så det är nog inget problem att lära sig använda en ny maskin.
Jag passade på att ge dem några filmer i julkapp. Oj, vad roligt de skulle få med sin nya leksak! På julaftonskvällen gav jag dem en kort lektion i hur det hela fungerade. Visade hur man tryckte upp, ner och OK. Det här gick ju som smort.
Trodde vi ja.
Häromdagen hade pappa varit och besökt dem och frågat farmor hur det egentligen gick med dvd'n, använde de den ofta? Till svar fick han att de inte hade kollat på någon av filmerna än. Lite snopet ställde han om dvd'ns klocka till vintertid innan han gick hem.

Något tidigare, jag tror det var farmors födelsedag, så fick de även en trådlös telefon. Den står framme, ikopplad och allt, men de använder fortfarande den gamla med sladd och snurrplatta ovanpå.

Bevisen talar för sig, det får bli något mycket mindre tekniskt i år.

2007-11-27

God Morgon

"God morgon, det här är Morgonpasset som idag gästas av Säkert. Men innan dess, här kommer en hemsk remix av en poplåt som ni absolut inte vill höra när ni är nyvakna!"'
Dunka dunka dunk, scratch, dunka, "Love me baby", scratch, scratch
Stänger av väckarklocksradion.
Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip
Piiiiiiiii-

Stänger av larmet på biltelefonen och somnar om.
Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip
Fan, tryckte visst bara på snooze. Stänger av igen. Somnar om, äntligen!
Drrrrrrrrrrrrrrrrrr Drrrrrrrrrrrrrrr Drrrrrrrrrrr

Men vad i..? Just det, de bygger om badrummen i korridoren ovanför. Nåja, de kan väl inte hålla på så länge.Tjugo minuter senare är de fortfarande igång. Ungefär här någonstans borde jag ha tagit mig upp och gått till skolan. Men det eviga borrandet gick mig så på nerverna att jag stannade hemma och pluggade istället. Trots oväsendet.

Varför väsnas byggarbetare jämt på morgonen? Vägarbeten och sånt kan jag ha förståelse för, att de vill arbeta under tider när folk sover och inte är ute och kör. Men här finns ingen bilväg, de ska renovera badrum! Så varför kan de inte göra det efter tolv. Varför från arla morgon fram till klockan tio på förmiddagen? Kan de inte ta det tysta arbetet då, och borrandet på eftermiddagen.

Min morgonhumör är sådär.

Inredningsnoja

Med siktet inställt på en riktig lägenhet (med ett riktigt kök!) till våren har inredningsmanin slagit sig ner hos mig. Har nog snart sett varenda avsnitt av Room Service som finns upplagt på Kanal5's hemsida, och till och med köpt en inredningstidning.

Just för att jag är så låst just nu, med hyrda och lagom fula studentbostadsmöbler och ett rum på 15 kvadrat, så börjar jag känna möjligheterna hopa sig vid tanke på flera olika rum. Särskilt det här med kök känns viktigt. Jag ogillar skarpt att behöva sitta och äta mat vid ett soffbord eller skrivbord. Jag vill ha ett riktigt köksbord med ordentliga stolar.

Men till huvudfrågan - inredning. Herregud, hur ska man kunna välja? Ena stunden vill jag ha ett rum med tema Det traditionella Japan, nästa vill jag ha ett galet färgkaos som man blir glad bara av att titta på. Jag vill ha stramt IKEA-svenskt, jag vill ha mysig bondestil och hypermodernt med raka linjer och inte så mycket prylar. Det sista alternativet är nog bäst att stryka, jag är och kommer nog alltid förbli en prylsamlare. Skulle få väldigt svårt att ställa undan mina anime- och spelfigurer, min blommiga termos jag aldrig använt men som är väldigt fin, mina teatermasker och allt annar som trängs i min hylla. Galet färgkaos kanske är det enda jag kan lyckas med? Fast vardagsrummet vill jag nog helst ha lite modernt och fräsht. Så att inredningen matchar med alla tekniska prylar. Bondestil blandat med PS3 och Wii känns kanske inte som den mest ultimata kombon.

Nej gud, hur gör folk? Hur lyckas man bestämma sig för hur man vill ha det? Det enda jag hade koll på var att köket skulle gå i röda nyanser, eftersom att alla mina köksgrejer har den färgen. Men det verkar inte pojkvännen vara helt med på, och han ska väl få bestämma han med. Attans, tillbaka på ruta noll köksmässigt.

Nåja, förhoppningsvis får man en snilleblixt när man vet exakt vilken lägenhet man ska ha. Tills dess tittar jag vidare på Room Service och önskar att de kunde komma hem till mig och ge mig den ultimata bladningen av allt jag vill ha. Och leker vidare med det lilla inredningsprogrammet Åhlens tryckt in på sin hemsida. Väldigt enkelt men rätt mysig som tidsfördrivare

2007-11-25

Julstämning


Eftersom det idag var Skyltsöndag utan snö där julstämningen precis räddades av lite glögglukt så kände jag att det var dags att ta tag i julen för i år. Och vad gör man då? Jo, man börjar med korten till paketen!



Okej, jag förstår mina föräldrar. Om det är tre ungar hemma (som hos min mor) så är det lättast att märka dem med AU, AL och R (August, Alexandra, Rebecka) eller några liknande förkortningar. Alternativt, om man vill vara lite klatchig, köpa namnlappat där man plitar ner hela namnet. Men eftersom jag är en student som vill slippa ifrån läxorna så går jag steget längre och gör egna kort. Detta leder till att folk faktiskt i vissa fall sparar korten, bara det! dessutom får man en chans att vara lite kreativ.

Så, här dagens inköpslista. Kan också ses som en "Detta behöver du"-lista om ni känner att det här är något för er.

- Allehanda papper, gärna i lite juliga färger. Jag valde några randiga, prickiga och rutiga i olika röda och gröna nyanser, ett som var ett foto på en massa barr, en bunt glittrande med julgranskulor, snöflingor och snögubbar, och ett lite modernare grårandigt.

- Stämplar. Nu hade jag tänkt köpa några julinspirerade, men hittade en förpackning med hela 13 olika hjärtmönstrade stämplar och slog till på dem istället. Julen är väl ändå lite kärleksfull.

- Stämpeldynor i valfri färg.

- Embossingpulver. Pulver som du kan ha över din färdiga stämpel. Ta bort överflödigt pulver och håll sedan pappret över t ex en brödrost så kvarvarande pulver smälter. Voila, en snygg relief! Särskilt guld och silver ser bra ut på det viset.

- Saxar. Jag köpte tre olika mönstersaxar, men en vanlig funkar också bra.

- Klistermärken. Här slig jag till på ett gäng fina guldfärgade snöflingor.

- Lim. Helst både på stift och flytande hobbylim, de funkar bra till olika saker.

- Nypor, klämmor, sytråd, band och annat blandat för dekorering.

Bra att ha, som oftast finns hemma redan, är också en tändare för att få lite snyggt sot och brända kanter.

Imorgon ska jag gå och köpa det som jag använder absolut mest och som jag när jag kom hem inte hittade i pyssellådan. En genomskinlig penna som man använder tillsammans med pulvret. Så man kan skriva folks namn och liknande i guldrelief eller vad man nu skulle vilja. Ser mycket flashigare ut än att använda en bläckpenna, jag lovar!

Här kommer lite exempel på min sk konst.