2007-05-26

Restart och Campingkaraktärer

Jag är tillbaka! Jag vet att jag har sagt det förut, men den här gången är det inte bara prat. Alla uppgifter innan studenten är över, och i sommar kommer jag ha fullt av tid över till bloggandet så länge jag inte är på jobbet Men det är om just mitt jobb som en del av bloggen kommer ägnas åt.

Lyckades i år knipa till mig ett sommarjobb på Furuvik, vilket är en djur- och nöjerpark utanför Gävle. Platsen jag sökte och fick var den som campingarbetare, och redan efter en utbildningshelg och en dag på jobbet har jag fått höra om än den ena än den andra underliga kunden som varit på besök tidigare år. Tänkte därför ägna delar av sommaren till att här i bloggen berätta om alla dessa intressanta, roliga och udda människor jag säkert kommer stöta på. Första inlägget för börja med lite historia, de två intressantaste människorna jag hört om från mina medarbetare hittills.

Campingkaraktär #1 - Vaktmästar-Hasse

Det finns vissa människor på campingen som är anställda genom arbetsmarknadsenheten, de har av en eller annan anledning svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och är ute för att få lite arbetslivserfarenhet. En av dessa är Hasse. Hasse är lite av en allt-i-allo på campingen, han byter proppar som gott, tar undan träd som fallit och ditten och datten. Hasse är också väldigt förtjust i campingen och bor därför där på heltid i en husvagn uppställd en bit från butiken och receptionen. På husvagnen har han satt upp en stor skylt på dörren där det klart och tydligt står "Vaktmästare". Hasse har ibland gått till chefen och klagat och tyckt att han snart ska sluta med "det här jävla arbetet". Chefen förklarar att han fåt prata med Arbetsmarknadsenheten, eftersom att han är anställd av dem och inte av campingen. Hasse förklarar då argt att han då fan inte tänker gå upp klockan elva och byta några av gästernas proppar. Chefen förklarar att det behöver han absolut inte, eftersom hans arbetsdag faktiskt slutar klockan fyra.- Det spelar ingen roll, de kommer ändå och knackar på mitt i natten och ska ha de jävla propparna!- Men ta ner vaktmästar-skylten du har på dörren, då slipper du ju det. Men Hasse är stenhård, skylten ska vara där, och det går inte att få honom att ändra sig. Så dispyterna om elproblem om natten lär knappast lägga sig på länge än :)


Campingkaraktär #2 - Rullstolsmannen

För ett eller två år sedan kom en man i rullstol till campingen och förklarade att han behövde någonstans att sova. Mannen, som tydligt var en ryss i pensionsåldern, kunde ingen svenska och knappt någon engelska men personalen lyckades få fram att campingen var helt full och att han skulle behöva leta någon annan stans. Mannen i rullstol pekade då på det lilla lusthuset som stod bredvid lekparken (ni vet den varianten som inte har några fönster utan bara enorma öppna hål i väggarna) och sa att han kunde sova där, det skulle inte vara några problem. Han var bara på genomfärd, han höll nämligen på att ta sig från Moskva till Lissabon med rullstolen som enda transportmedel..! Personalen kom till sist fram till att man skulle låta mannen stanna, hade han rullat sig från Moskva kan man ju tänka sig att han behövde vila lite. Så man klädde in lusthuset i en pressening och la in några stycken madrasser. Man gav även mannen några mackor och morgonen därpå en påse med bullar innan han gav sig av igen. Bara två dagar senare kunde man läsa i tidningen om en man som blivit stoppad på motorvägen mellan Stockholm och Uppsala - hans fordon vad nämligen en rullstol...
Bild på mannen återfinns här uppe till vänster och här kan ni läsa mer om mannen och varför han genomför sin resa.


Vi får se om jag lyckas stöta på några rullande 66-åringar, men i vilket fall verkar årets arbete bli mitt roligaste hittills :)